Harç malzemelerinden öncelikle bahsedelim . Biber Salçası, Lor peyniri yada sürk peyniri, kuru soğan, baharatlardan susam, çörekotu, zahter, kimyon ve tabii ki tüm bunları bağlayan harmanlayan zeytinyağı…
Biber salçası yada domates- biber karışık salça bana göre daha iyi oluyor iki lezzetin dengeli karışımı.
Lor peyniri , Sürk peyniri ülkemizde çok çeşitli peynirlerimiz var ama ne yazık ki biz yeterli tanıtımı yapamıyoruz. Her yörenin kendine has peynirleri vardır. Bizim en çok bildiklerimiz Ezine beyaz peyniri, İzmir tulumu, Erzincan tulumu, Kars kaşarı ,Edremit sepet peyniri, Mihaliç Peyniri, Çerkez peyniri. Bunlar çoğumuzun bildiği ama daha çok çeşitlerimiz var şehir şehir hatta köy köy değişkenlik gösterir.
İklimin getirdikleri , hayvanların otladığı topraklar gibi.
Toprak ve iklim çok önemli…..
Zeytin ağacı içinde öyle hepimizin genelde bildiği Edremit/Ayvalık Gemlik. Oysa Hatay civarında Saurani , Manisa-Akhisar Domatı, İzmir, Aydın Muğla bölgesinin Memecik zeytini yada Ezine- Geyikli’nin Hanım parmağı , Mersin-Tarsus’ta Sarı Ulak gibi daha adını sayamadığımız çok fazla çeşitli Zeytin ağaçlarımız var. Bu saydıklarım sadece birkaçı. Kaz dağlarının Ege’nin rüzgarları ile yoğrulan bir zeytin ağacı ile İzmir dağlarında, denizin kenarındaki zeytin ağaçları yada Aydın’da yetişen zeytin ağaçları hepsinin rayihası ayrı. Bu farklılıklardır hepsini özel kılan hepsini birbirinden değerli yapan. Yeter ki doğru şekilde bakımı yapılıp, doğru zaman ve şekilde toplanıp, temiz bir ortamda doğru derecelerde sıkım işlemi yapılıp doğru şekilde saklansın.
Gelelim Biberli ekmeğimize;
Hamuru için ;
3 bardak un , 1.5 bardak ılık su, 1 kahve fincanı yoğurt, 1 kahve fincanı zeytinyağı , 10 gr kuru maya, 1 çay kaşığı tuz, 1 küp seker.
Önce Hamurumuzu mayalayalım. Kuru mayamızı ılık suda eritelim . Unumuzun ortasına tüm diğer malzemelerle beraber koyalım sadece tuzu kenarlara serpelim . Yanınızda un bulunsun biraz daha elle serpmek gerekebiliyor elinize yapışmayacak hale gelene kadar yoğuralım. Hamurunuz toplandıktan sonra 1 saat kadar üstünü streç ile kaplayıp bırakıyoruz . Hamur mayalanırken biz Harcımızı hazırlayalım.
Harç malzemesi için;
1 kase Lor peyniri , 2 topaç sürk peyniri, 1 adet kuru soğan, 2 yemek kasığı dolu dolu biber salçası,
1 yemek kaşığı susam, 1 yemek kaşığı çörek otu, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı zahter,
Taze nane, maydanoz varsa taze kekik ve 1 çay bardağı Natürel Sızma Zeytinyağı
Kuru soğanlarımızı ince ince doğrayıp az bir ZEYTİNYAĞI ile çok hafif çeviriyoruz ardından biber salçamızı ekliyoruz biraz karıştırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz ardından içine peynirlerimizi, susam, çörek otu, kimyon, zahteri, varsa taze otlarımızı ve Natürel Sızma Zeytinyağımızı katıp harmanlıyoruz.
Natürel Sızma Zeytinyağı olmazsa olmazı tüm harcın birbiriyle kaynaşması için
Bu arada mayalanan hamurumuz alıp bir iki yoğurduktan sonra ben 6 parçaya ayırıyorum. Ne çok ince ne çok kalın istemediğimden 3 mm gibi mantı hamuru kadar ince değil ama ondan bir ölçek kalın açıyorum. Hamurumuzu açtıktan sonra üzerini harcımız ile kaplıyoruz ve tepsimize az bir zeytinyağı yedirdikten sonra 180 derece fırında öncelikle sadece ilk alt pişirme son 10 dakikada alt- üst pişirmeye geçiriyorum.
Toplam 25 dakika yeterli oluyor ama açıkça gözlemleyin fırınlarda farklılık olabiliyor mesele en son kuzinede yaptım 20 dakikada pişmişti.
Afiyetle, sağlıkla güzel sofra başlarında tatlı sohbetlerle sevdiklerinizle birlikte olmanız dileğiyle ….
Yorum Yok